Te weinig biologische boeren in Nederland

Zakelijke energieleverancier vergelijken
May 17, 2017
Show all

Te weinig biologische boeren in Nederland

In Nederland hebben we 500 biologische boeren te weinig. De vraag is hier door ook groter van consumenten en supermarkten dan de beschikbare aanbod.

In Nederland hebben we bijna 1500 Nederlandse boeren. Dit aantal is in de laatste jaren nauwelijks verhoogd, blijkt uit een test van het CBS. Ook ia gebleken dat er biologische boeren bij komen en afvallen, hierdoor veranderd er niet veel. De dreiging is dat er meer biologische producten geïmporteerd gaan worden wat natuurlijk zonde is.

Het risico
De boeren worden tegengehouden omdat er een omschakelperiode van 2 jaar is. In deze jaren moeten de boeren zich houden en werken naar de biologische regels, maar ze mogen de producten nog niet verkopen als biologisch. Dat betekend dat het hun minder opbrengst oplevert en meer moeten betalen. Dit is een enorm knelpunt en niet alle boeren kunnen dit bedrag veroorloven. Zolang er te veel risico bij de boeren liggen, zal het overstappen naar biologische producten moeilijk gaan. Er zijn bedrijven die zeggen dat ze mogen overstappen maar pas na die 2 jaar gaan kijken of ze hun biologische melk afnemen. Als ze het meteen zouden afnemen, de banken geld willen geven en de overheid garant wilt staan als het fout gaat dat er veel; meer boeren nu biologisch zouden produceren.

Marktaandeel
In 2015 was de aankoop door Nederlandse consumenten ongeveer 1,2 miljard euro, zo’n 12 procent meer dan in 2014. Toch blijft de marktaandeel mager te noemen, met ongeveer 4 procent. Dit is een veel lagere percentage dan Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, de genoemde landen hebben een marktaandeel van tussen de 10 en 15 procent.
Wereld wijd stijgt de vraag naar biologische producten. En moeten de experts zich meer buigen op de vraag hoe ze de bio-sector kunnen verbeteren. Zodat de er meer biologische boeren komen en dus ook meer biologische producten komen in de supermarkt en bij u op tafel.

Sponsor: tips voor in je tuin? Lees het blog toptuinen van Julius Krechting

Comments are closed.